İSTANBUL'DA PEYZAJ MİMARLIĞI'NIN YERİ

İSTANBUL'DA PEYZAJ MİMARLIĞI'NIN YERİ
İstanbulda peyzaj denildiğinde akla ilk gelen, eşsiz renkleri ve kokusuyla baş döndüren o bitki... Ne şairler yazmaktan, ne ressamlar çizmekten usanır onu. Peki nedir gülü böyle üstün kılan?

Güller; toprak ve iklim istekleri bakımından kanaatkar bitkilerdir. Bu nedenle hemen her koşulda yetişirler. Güllerin diğer bitkilere göre yaygın olmasının sebeplerinden biri de budur. 

Gölge yerleri sevmeyen bu bitkiler, düzenli olarak sulandığında ve budandığında çok fazla çiçek verir. Siz de çevrenizdeki fidanlıklardan veya çiçekçilerden temin edip kolayca yetiştirebilirsiniz. Ayrıca komşunuzun gülünden bir parça keserek onu su içinde köklendirip fide haline getirebilirsiniz. Çünkü güller çelikten kolayca üretilebilirler.

Bu yazımızda sizlere; İstanbulda peyzaj firmaları tarafından oldukça tercih edilen ve İstanbulda yapılan peyzaj çalışmalarında sıkça kullanılan gül türlerinden bahsedeceğiz.

 

Rosa centifolia (Okka Gülü) : Has Gülü, Sadberk Hanım Gülü olarak da bilinir. 2 metreye kadar boylanabilir. Yaprakları 5 yaprakçıktan oluşur. Okka Gülünün dikenleri geniş yapılıdır. Pembe renkli katmerli çiçekleri, tek başına ya da bir arada bulunur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez çiçek açar. Çiçeğin kenarlarındaki petaller orta kısmında bulunanlara göre daha uzundur. Bu nedenle çiçeğin orta kısmı oyuk gibi gibi görünür. Bu yapısından dolayı, Hokka Gülü olarak da bilinir. Ayrıca bu tür Osmanlı döneminde gül suyu ve gül reçeli yapımında kullanılmaktaydı.

Rosa damascena (Şam Gülü)Peygamber Gülü olarak da bilinir. Çok dikenli bir türdür. Beş yapraktan oluşurlar, yapraklarının alt yüzü ince tüylerle kaplıdır. Şam güllerinde çiçeklerin 3-12'si bir arada bulunur. Bu özelliğiyle Okka Gülünden kolayca ayrılabilir. Pembe ya da kırmızı renkli, kuvvetli kokulu çiçekleri fincan şeklindedir. 

Rosa odorata (Çay Gülü): Ülkemizde çok sık görülen türlerden biridir. En önemli özelliği kışın kışın yaprak dökmemesidir. 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları tüysüzdür. Çiçekleri beyaz, soluk pembe, sarımtrak renkli; katmerli ve 4-7 cm çapındadır. 

Rosa gallica oficinalis (Frenk Gülü): Kırmızı Gül, Kan Gülü isimleriyle de bilinir. 1 metreye kadar boylanabilir. Yaprakları derimsidir. Frenk Gülünün gövdesinde az miktarda diken ve çok sayıda iğne şeklinde kıllar vardır. Çiçekleri yarı katmerli, renkleri pembe - koyu kırmızıdır. Çiçekleri keskin kokuludur.

Rosa foetida (Sarı Gül): Çalı Gülü ya da Kanarya Gülü olarak da bilinir. Bu tür 3 metreye kadar boylanabilir. Kabukları esmer renklidir. Yaprakları 5-9 adet, donuk yeşil renkli yaprakçıktan oluşur. 

Rosa moschata (Misk Gülü): 10 metreye kadar boylanabilen odunsu bir bitkidir. Dalları çoğunlukla dikensidir. Yaprakları 5-7 adet koyu renkli ve geniş yaprakçıktan oluşur. Yaprakların altı tüylüdür.