BİTKİLERİNİZİ BİTKİLERLE BESLEYİN

BİTKİLERİNİZİ BİTKİLERLE BESLEYİN
Yapay gübreler yerine, basit yöntemlerle kompost gübreler hazırlayabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınız olan malzemelerin çoğu da elinizin altında; kendi bahçenizde. Emin olun bitkileriniz eskisinden daha sağlıklı olacak...

Kompostlaşma: Bitkilerin, hayvanların ve diğer organizmaların ölü kısımlarının çürümesiyle ayrışarak toprağa karışması ve tekrar bitkiler tarafından kullanılmasıdır. 

Yere dökülen yapraklar, biçilen çimler, kompost malzemelerinin temel taşlarıdır. Tek yapmanız gereken onları depolayacak bir alan bulmak.

Kompost yapımında öncelikle bir bitki tankına ihtiyacınız var. Bu bitki tankı, bahçenizin bir kenarına yerleştirebileceğiniz basit bir bidon ya da varil olabilir.

Bahçenizden biçtiğiniz çimler, yapraklar, mevsimi geçmiş çiçekler ve bazı organik atıklar kompost malzemenizin temelini oluşturur. Bunların içine budama artığı dal ve kabukları da parçalayarak karıştırabilirsiniz. 

Topladığınız bu malzemeleri tanka doldurun. Mikroorganizmaların komposta aşılanması için az miktarda funda toprağını da bu karışıma ekleyebilirsiniz. 

Yağmur sularının içine girmemesi ve etrafa istenmeyen kokuların yayılmaması için kompost tankınızın kapağı mutlaka kapalı olmalıdır. 

Kompostunuzu her hafta karıştırmalısınız. Böylece organik materyalin çürümesini ve olgunlaşmasını sağlamış olursunuz. 

Biraz sabredin... Malzemenizi nemli tutmaya özen gösterdiğiniz malzemenize biraz kireç katabilirsiniz. Mikroorganizma faaliyetini hızlandırmak için amonyum nitrat ilavesi tavsiye edilen bir uygulamadır. 

Tüm işlemler bittikten sonra, kullandığınız malzemelerin özelliklerine bağlı olarak kompostunuzun 3-6 ay arasında olgunlaşıp bahçenizdeki bitkileriniz hazır hale gelmiş olacak.