İSTANBULDA PEYZAJ - ATATÜRK ARBORETUMUNDA RENKLERİN MASALI

İSTANBULDA PEYZAJ - ATATÜRK ARBORETUMUNDA RENKLERİN MASALI
Doğa, dört mevsim kılıktan kılığa girer Atatürk Arboretumunda... Bitkilerin renklerle yaptığı eşsiz büyüsü görülmeye değer.

Beton yığınlarına, hemen her gün her saatte tıkanan trafiğe ve kalabalığa rağmen İstanbul'un sayısız köşesinde stresten uzak, keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Bu harika köşelerden biri de Sarıyer, Belgrad Ormanı içindeki Atatürk Arboretumu. Burası şehrin karmaşasından uzaklaşıp doğayla iç içe olabileceğiniz bir yer.

Buranın ilk amacı eğitim. İçerisinde 2000 bitki taksonunu barındırıyor. Anaokulundan, üniversite öğrencilerine kadar, genç yaşlı demeden herkes bitkiler hakkında istediği bilgilere ulaşabiliyor. Ayrıca orman mühendisleri, peyzaj mimarları için de eşsiz bir kaynak. Gelin burayı eşsiz yapan bitkilerden bazılarını tanıyalım 

 

Acer palmatumAtropurpureum’ : Güzel görünüşü ve kırmızı yapraklarıyla bulunduğu yere renk katar. Japon bahçelerinin vazgeçilmez vurgu ağacıdır. Parlak, narin yaprakları vardır. 5-6 m, bodur türleri ise 2-3 m boylanır.  

 

Sophora japonicaPendula’ : Anavatanı Uzak Doğudur. Yuvarlak bir tepe yapısına sahiptir. Gösterişli çiçekleri vardır. Yaz döneminin sonunda açan sarı ve beyaz çiçekleri dikkat çekicidir.  

 

Araucaria araucana : Dal ve gövdeleri dikenlerle doludur. Değişik bir forma sahiptir. Dekoratif bir görüntüsü vardır. Bahçelerde vurgu ağacı olarak kullanılır. Kuraklığa dayanıklı bir ağaçtır. Gölge sever. Hızlı büyür. İleri yaşlarda yaprak renkleri açık kahverengi olur. Kent iklimine dayanıklıdır. 

 

Taxodium distichum : Kuzey Amerika kökenlidir. Yapraklarını döker. Gölgeyi sever. Kendine özgü bir kök sistemi vardır. Bitkinin kökü topraktan yüzeye çıkar ve doğrudan havayla temasa geçer. Soğuğa ve zor koşullara dayanıklıdır.  

 

Picea abies 'Inversa' : Soğuk ve serin iklim tercih ederler. Nemli yüksek bölgelerde sağlıklı gelişim gösterir. Kuraklıktan etkilenmez. Gruplar halinde dikim yaparak rüzgar kesici olarak kullanabilirsiniz. Geçirgen, nemli toprakta iyi gelişim gösterir.